Løbeskader

Skader og førstehjælp


Hjerteforeningens video om hjertemassage. Husk at slå lyden til.                                                                                  Se den her>>>
                                          
SPORTNETDOC www.sportnetdoc.dk   
Her finde du råd om forebyggelse af skader, mulighed for at vurdere, hvornår lægehjælp er nødvendig, råd om akut behandling, råd om generelle genoptræningsprincipper, mulighed for at downloade et specifikt genoptræningsprogram og information om komplikationer til en aktuel skade.

Skader og førstehjælp


P.R.I.C.E.-princippet
Ved akut opståede skader, fx under løb, bruger man i sportsverden "P.R.I.C.E"-princippet.
P står for "Protect the Area": Ingen aktivitet på området. Hvis nødvendigt afstøttning
R står for "Rest": Området skal hvile de første tre dage.
I står for "Ice": Hold en kold ispose på det skadede område i mellem 20-30 minutter. Gør det igen efter to timer.
C står for "Compression": Der skal lidt tryk på skadeområdet. Brug fx en bandage eller en elastik.
E står for "Elevation": Bliv siddende eller liggende og løft skadeområdet lidt op for at mindske trykket.

P.R.I.C.E. princippet går altså ud på, at man behandler skaden omgående med en ispose som skal trykkes på stedet, hvor skaden er sket for dermed at forhindre hævelse, og hvad den medfører af smerter og bivirkninger.

Princippet er super effektivt, men ved fortsatte smerter eller en kraftig skade, forudsætter det efterfølgende en professionel behandling hos en læge eller terapeut.

Her kan du læse om skader og finde øvelser til at afhjælpe disse. Sundhed-online>>>
                                                                                                                      
                                         
Tre-fire enkle rygøvelser udført på stuegulvet derhjemme hver dag er ofte tilstrækkeligt til at holde ryggen sund, ifølge fysioterapeuten. Det kan dog tage op til tre måneder at opbygge den utrænede krop.

1. Planken, hvor du hæver din krop fra gulvet, så du har vægten på dine strakte arme og dine tæer, og ligger med helt strakt ryg. Lig der i 20-30 sekunder ad gangen, og gentag 3-5 gange.

2. Helt almindelige rygløft, hvor du ligger på maven og løfter overkroppen, så højt du kan. Gentag 20 gange.

3. Mavebøjninger, hvor du ligger på ryggen med bøjede ben og ruller op, så den øverste del af ryggen løfter sig fra gulvet. Gentag 20 gange.

4. Diagonalløft, hvor du ligger på maven med armene strakt frem og skiftevis løfter modsatte arm og ben. Gentag 20 gange.

5. Skrå mavebøjninger, hvor du ligger på ryggen med bøjede ben og skiftevis løfter den ene skulder skråt mod modsatte hofte. Gentag 20 gange.

Husk: Når du udfører øvelserne, så sørg for, at dit hoved er i forlængelse af kroppen, og spænd op i maven, når du går i gang. På den måde får du fat i nogle af kroppens dybe muskler.

Kilde: Autoriseret fysioterapeut,
Svend B. Carstensen.